Формування робочого обладнання підвищенної ефективності землерийно-транспортних машин - Голубченко, Олександр Іванович; Хмара, Леонід Андрійович; Golubchenko, Alexander; Khmara, Leonid (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
На підставі системного аналізу створено класифікацію складових елементів та пристроїв робочого обладнання землерийно-транспортних машин. Запропоновано нові технічні рішення різальних систем, транспортувальних пристроїв, обмежувальних елементів, необхідних для функціювання та ефективного виконання робочого процесу землерийно-транспортними машинами циклічної та безперервної дії. Сформовано інноваційні робочі обладнання землерийнотранспортних машин, що забезпечують підвищення продуктивності, зниження енергоємності виконання земляних робіт відповідно до технологічних схем, особливо в дорожньому, гідротехнічному будівництві, прокладанні трубопроводів, будівництві оборонних споруд.
Formation of working equipment of increased efficiency for earthmoving and transport machines
Keywords: робоче обладнання; землерийно-транспортна машина; різальні елементи; конвеєри-метальники; ківш скрепера; відвальний робочий орган; копання ґрунту; транспортування ґрунту; working equipment; earthmoving and transport machine; cutting elements; conveyorsthrowers; scraper bucket; dump working body; soil digging; soil transportation; 621.878.6; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.101.2.88