Зелені інвестиції як засіб вирішення екологічних проблем суспільства та розвитку національної економіки - Блага, В. В.; Благой, В. В.; Попадинець, О. В.; Благая, В. В.; Попадинец, Е. В.; Blaga, V. V.; Blagoy, V. V.; Popadinets, E.V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
Мета: дослідити прибутковість, рентабельність та доцільність впровадження інноваційних методів переробки відходів та можливість їх використання для виводу підприємства з кризового стану. Методика дослідження: економіко-статистичні методи – для обґрунтування обсягу ринку переробки автопокришок в Україні, метод розрахунку кількості певного типу відходів для визначення сировинної бази при розробці проекту інноваційного розвитку підприємства. Результати дослідження: визначено основні показники ефективності еко-інноваційних інвестиційних проектів, обґрунтовано обсяг ринку переробки автопокришок в Україні, розроблений бізнес-план інвестиційного проекту з урахуванням особливостей підприємстваінвестора, сформовані показники ефективності проекту та можливі фактори, які будуть впливати на подальший розвиток еко-інноваційного інвестиційного проекту, удосконалений метод розрахунку кількості певного типу відходів та проведена оцінка можливості його використання для визначення сировинної бази при розробці проекту інноваційного розвитку підприємства. Наукова новизна: удосконалений метод розрахунку кількості певного типу відходів (автомобільних покришок), який на відміну від існуючого враховує виробництво, експорт та імпорт нових, відпрацьованих, легкових та не легкових автопокришок та сприяє визначенню сировинної бази при розробці проекту інноваційного розвитку підприємства, що забезпечує прийняття обґрунтованих управлінських рішень на підприємстві. Практична значущість: розроблений метод розрахунку кількості певного типу відходів та використання його для визначення сировинної бази при розробці проекту інноваційного розвитку підприємства дозволяє обґрунтувати перспективність еко-інноваційних інвестиційних проектів, сприяє вирішенню екологічних проблем суспільства та розвитку національної економіки. Створює предметну базу для кооперації з державними та муніципальними органами влади, проектування більш складних та комплексних систем з переробки, що дозволить зменшити собівартість та збільшити продуктивність виробництва, подальшу переробку отримуваної сировини у продукцію з більшою доданою вартістю.
Зеленые инвестиции как средство решения экологических проблем общества и развития национальной экономики
Green investments as a case for solving environmental problems of society and development of the national economy
Keywords: еко-інновації; інвестиційний проєкт; сировинна база; переробка; бізнес-план; оцінка ефективності; эко-инновации; инвестиционный проект; сырьевая база; переработка; бизнес-план; оценка эффективности; eco-innovation; investment project; raw material base; processing; business plan; evaluation of efficiency; 330.322; 10.30977/PPB.2226-8820.2018.20.0.39