Використання сучасних геодезичних вимірних систем при проектуванні автомобільних доріг - Мілованов, Артем Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Для будівництва або реконструкції доріг потрібно провести якісні інженерні геодезичні вишукування. В ході яких збирають та обробляють за допомогою комп’ютерних програм максимум інформації про кліматичні умови, ґрунтові та геологічні особливості даної місцевості. Також потрібна інформація про рельєфні умови території, які проектується задіяти під будівництво автомобільної дороги або здійснити її реконструкцію. Для цього здійснюють топографо-геодезичне знімання з висотним обґрунтуванням. Для виконання інженерних геодезичних знімальних робіт використовують сучасні геодезичні прилади та обладнання. Це високоточні електронні вимірні системи з вбудованим програмним забезпеченням, яке дає високоточні результати. Для обробки геодезичних даних та проектуванні траси використовують сучасні програмні продукти – Autodesk AutoCAD Architecture. Це дозволяє здійснити проектування у найкоротші терміни і з мінімальними витратами, що є економічно доцільним.
Keywords: геодезичні вимірні системи; електронний тахеометр; геодезичний супровід будівництва; програмні засоби