Показники оцінки прямого і зворотного матеріальних потоків промислового підприємства - Мельникова, Н. В.; Янченко, Н. В.; Melnikova, N.; Yanchenko, N. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
Метою є дослідження сутності прямого та зворотного матеріального потоку, удосконалення класифікації зворотних потоків стосовно логістичної системи та розробка показників оцінки зворотного матеріального потоку. Методика дослідження. Теорію систем та системного аналізу використано для опису зворотного матеріального потоку; інструментарій абстрактно-логічного узагальнення використано для удосконалення класифікації зворотних матеріальних потоків; теоретичні положення сучасної економічної теорії та економічного аналізу використано для розробки показників оцінки зворотного матеріальних потоків промислового підприємства. Результати дослідження. Досліджено сутність прямого і зворотного матеріальних потоків, які набувають все більшої актуальності. Удосконалено класифікацію зворотних матеріальних потоків, яка враховує всі види даних потоків, що виникають на різних стадіях логістичної системи та за її межами, а також сприяє підвищенню ефективності процесів управління потоками. Запропоновано показники оцінки прямого і зворотного матеріальних потоків, що дозволяють забезпечити контроль, аналіз та прийняття оперативних рішень з управління даними потоками на промисловому підприємстві. Наукова новизна: розроблено показники оцінки зворотного матеріального потоку, що, на відміну від існуючих, включають наступні показники: потужність, інтенсивність, синхронність, рівномірність вхідного і вихідного зворотного матеріального потоку що дозволяють забезпечити контроль, аналіз та прийняття оперативних рішень з управління даними потоками на промисловому підприємстві. Практична значущість. Отримані у роботі показники оцінки прямого і зворотного матеріальних потоків можуть бути використані для дослідження будь-яких логістичних систем промислових підприємств, у виробничій діяльності яких присутні зворотні матеріальні потоки ресурсів і відходів.
Показатели оценки прямого и обратного материальных потоков промышленного предприятия
The indicators of assessing the direct and reverse material flows of industrial enterprise
Keywords: зворотний матеріальний поток; потужність зворотного матеріального потоку; інтенсивність зворотного матеріального потоку; синхронність зворотного матеріального потоку; рівномірність зворотного матеріального потоку; обратный материальный поток; мощность обратного материального потока; интенсивность обратного материального потока; синхронность обратного материального потока; равномерность обратного материального потока; reverse material flow; power of the reverse material flow; intensity of the reverse material flow; synchronism of the reverse material flow; uniformity of the reverse material flow; 330.43:005.932 (043.3); 10.30977/PPB.2226-8820.2018.20.0.98