Проектування вантажного візка спеціального магнітного крану вантажопідйомністю 20/5 т. - Варивода, Дмитро Олександрович (My University, 2025)
Об’єкт дослідження — вантажний візок спеціального мостового крану вантажопідйомністю 20/5 т. Мета роботи — проектування конструкції візка мостового крану для забезпечення надійної та ефективної роботи підйомно-транспортного обладнання в умовах інтенсивної експлуатації. Методи дослідження — аналітичні розрахунки, графоаналітичне моделювання, нормування навантажень, розрахунок напружень, техніко-економічне обґрунтування. У роботі проаналізовано типові конструкції мостових кранів та їхні вузли, детально розглянуто компонування вантажного візка, розраховано механізми підйому та пересування, гальмівні пристрої, вибрано кінематичні схеми, редуктори, електродвигуни. Розраховано силові навантаження, визначено допустимі напруги та перевірено міцність елементів металоконструкції. Особливу увагу приділено розрахунку головної балки, кінцевих балок та забезпеченню стійкості й безпеки крана при роботі з магнітним вантажозахватом. Проведено техніко-економічну оцінку доцільності використання спроектованої конструкції, а також розроблено заходи з охорони праці та безпеки у надзвичайних ситуаціях. Прогнозні припущення — модернізація електроприводів, застосування систем автоматичного управління, удосконалення конструкцій візка та підвищення енергоефективності крана.
Keywords: кран; візок; магнітний привід; механізм підйому; механізм пересування; розрахунок; балка