Підвищення ефективності організації дорожнього руху на вулично-дорожній мережі Індустріального району м. Харків - Тільний, Максим Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на ділянці вулично-дорожньої мережі міста. Мета роботи – зменшення час проїзду по ділянці вулично-дорожньої мережі за рахунок раціональних схем руху транспортних засобів на прозній частині. Метод дослідження - натурно-аналітичний, імітаційне моделювання. Аналіз методів організації дорожнього руху дозволив виявити найбільш ефективні для організації руху та управління транспортними потоками на вулично-дорожній мережі міста. Порівняні 3 варіанти схеми організації руху на частині вулично-дорожньої мережі Індустріального району м. Харків: 1 - існуючий (вул. Біблика та вул. Миру з двостороннім рухом, 2 - одностороннній рух по вул. Біблика в бік центру, по вул. Миру зворотній рух, перехрестя вул. Біблика – вул. Миру - саморегульоване, 3 - введено одностороннній рух по вул. Миру в бік центру, по вул. Біблика зворотній рух, перехрестя вул. Біблика – вул. Миру - саморегульоване, шляхом моделювання в програмному забезпеченні PTV Visum. Порівняльний аналіз результатів розрахунків надав можливість обрати оптимальний варіант організації дорожнього руху з точки зору основних вимог – безпеки та ефективності, а саме варіант 2. Отримано соціальний ефект, який полягає в скороченні часу руху ділянкою вулично-дорожньої мережі на 7%. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – введення одностороннього руху на ділянці вулично-дорожньої мережі Індустріального району м. Харків поряд із зменшенням транспортних втрат, зменшує показник відносної аварійності на перетинаннях ділянки. Запропоновані практичні рекомендації можуть бути використані для удосконалення організації дорожнього руху в Індустріальному районі м. Харків.
Keywords: організація дорожнього руху; транспорте моделювання; односторонній рух; вулично-дорожня мережа