. Дослідження властивостей та складу робочого тіла в циліндрі двигуна 1Д 8,2/8,7 з іскровим запалюванням та зовнішнім сумішоутворенням в процесі газообміну - Кананикін, Олексій В’ячеславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – двотактний двигун 1Д 8,2/8,7 з іскровим запалюванням і зовнішнім сумішоутворенням. Предмет дослідження – склад і властивості робочого тіла в циліндрі під час процесу газообміну. Актуальність теми обумовлена необхідністю підвищення ефективності та екологічності двотактних двигунів шляхом глибокого розуміння фізико-хімічних процесів, що відбуваються в циліндрі. Особливу увагу приділено стану робочого тіла на етапі газообміну, оскільки саме він визначає повноту згоряння, рівень викидів шкідливих речовин і стабільність роботи двигуна. Мета роботи – дослідити властивості та склад робочого тіла в циліндрі двигуна 1Д 8,2/8,7 під час газообміну та оцінити їх вплив на ефективність робочого циклу. Методи дослідження: аналітичні розрахунки на основі термодинаміки, теорії двигунів внутрішнього згоряння та теорії горіння; математичне моделювання процесів у циліндрі.
Keywords: двотактний двигун; склад і властивості робочого тіла; показники газообміну; коефіцієнт витрати повітря