Удосконалення збутової діяльності торговельного підприємства - Астахов, Артур Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єктом дослідження є процес ефективізації збутової діяльності торговельного підприємства. Мета дослідження полягає у розробці комплексних та ефективних заходів щодо удосконалення збутової діяльності підприємства-дистриб’ютора у сучасних мінливих умовах економіки України. Предмет дослідження є теоретико-методичні та практичні підходи до впровадження заходів щодо удосконалення збутової діяльності торговельного підприємства на прикладі ТОВ «ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ «ОМЕГА-АВТОПОСТАВКА». У процесі дослідження були використані методи: порівняльний економічний аналіз, методи статистичної обробки даних; фундаментальний аналіз фінансового середовища бізнесу; експертного спостереження; порівняння та групування; статистичні методи; методи, методи цифрової трансформації бізнес-процесів, інформаційний метод, стратегічний метод. У роботі систематизовані наукові дослідження щодо збутових стратегій сучасних підприємств. Визначені сучасні практики формування конкурентоспроможної стратегії збутової діяльності торговельного підприємства. Побудовано механізм функціонування дистрибуції торговельного підприємства. Розроблено комплексний стратегічний підхід до удосконалення дистриб'юторських мереж реалізації продукції ТОВ «ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ «ОМЕГА-АВТОПОСТАВКА». Практична значимість дослідження полягає в можливості використання отриманих результатів кваліфікаційної роботи в оперативній та стратегічній діяльності будь-якого підприємства-дистриб’ютора на сучасних мінливих ринках збуту України та світу.
Keywords: дистриб’ютор; автокомпонент; маркетинг; матриця; збут; цифрова трансформація; компетентнісний підхід