Організація і управління працею на підприємстві: фінансові моменти - Потьомкін, М. Л.; Potiomkin, Mykola (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Підвищення ефективності виробництва: сучасні мотиваційні системи. У статті розглянути найважливіші напрями підвищення ефективності функціонування підприємств АПК і фінансовій мотивації найманого персоналу до збільшення обсягів виробництва, а також сучасні системи мотивації праці найманих працівників. У статті запропоновані чотири напрямку фінансування з метою підвищення її рівня, а також міри його впливу на ефективність виробництва. Пропонована схема організації фінансування персоналу надає пряму дію на економічні показники його функціонування і в першу чергу - фінансові ресурси. Розроблена концепція, яка взаємозв'язана з розробкою нової політики здобуття доходів (за рахунок зміцнення взаємозв'язку між ефективністю виробничого процесу і продуктивністю праці ) з одного і зарплатою з іншого боку. Підкреслено, що мінімальний рівень зарплати визначається виконуваною роботою, а останні параметри - господарським положенням підприємства з врахуванням його платоспроможності. Принциповим моментом функціонування промислових підприємств є захист встановленого рівня оплати найманого персоналу від кон'юнктурних конкурентних коливань. Ефективнішим вважається її вплив на зниження цін, кількість реалізованої продукції, характер і якість товарів і послуг, в порівнянні з негативною дією на масу видаваних на руки грошових мас і рівень інфляції. Практика впровадження обґрунтованого рівня мінімальної заробітної плати робить позитивний вплив на структуру винагороди за виробничу діяльність і багато в чому визначає соціальну справедливість трудових стосунків.
Organization and management of labour at the enterprise: financial moments
Keywords: підвищення ефективності виробництва; сучасні фінансові системи; види матеріальній мотивації; виробничо-господарська діяльність підприємств; регулювання економічної активності; захист життєвих потреб; increase of efficiency of production; modern motivational systems; kinds to material motivation; industrial and economic activity of enterprises; adjusting of economic activity,; defence of vital necessities; 338.1:658.531