Розробка портального крана із шарнірно-зчленованою стрілою - Рожко, Ігор Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У процесі виконання кваліфікаційної роботи проведено детальне ознайомлення з конструкціями та технічними характеристиками портальних кранів, що виготовляються як на підприємствах країн СНД, так і за кордоном. У межах технічної частини роботи виконано інженерний розрахунок конструкції механізму пересування портального крана. Розрахунок включає визначення основних навантажень, які виникають під час руху крану по рейкових коліях, перевірку на міцність та стійкість основних елементів, а також підбір приводів і органів керування, що забезпечують стабільну та безпечну експлуатацію механізму у виробничих умовах. Окрема увага приділена розробці заходів з охорони праці, зокрема в умовах надзвичайних ситуацій. Визначено основні потенційно небезпечні фактори під час роботи з портальним краном, розроблено систему превентивних заходів для запобігання аваріям та нещасним випадкам. Розглянуто алгоритми дій персоналу при виникненні аварійних ситуацій, передбачено застосування засобів колективного та індивідуального захисту, а також приведено рекомендації щодо організації навчань та інструктажів з безпеки праці.
Keywords: шарнірно-зчленована стріла; портальний кран; привод; потужність; охорона праці; механізм пересування