Ризик-адаптивне керування потоками даних в інфокомунікаційних мережах критичної інфраструктури - Безбородов, Сергій Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи. Розробити та обґрунтувати методи і програмні засоби ризик-адаптивного керування потоками даних в інфокомунікаційних мережах систем критичної інфраструктури, які забезпечують узгоджений компроміс між показниками QoS/живучості та поточним/прогнозним рівнем кіберризику, з подальшою експериментальною перевіркою ефективності в емульованому SDN-середовищі. Об’єкт дослідження. Процеси передавання та керування потоками даних в інфокомунікаційних мережах критичної інфраструктури реального часу, що функціонують в умовах динамічних загроз і ресурсних обмежень, де класичні підходи QoS потребують доповнення ризиковим виміром. Предмет дослідження. Моделі, алгоритми та архітектурні рішення ризик-адаптивної маршрутизації й розподілу ресурсів у ІКМ СКІ, включаючи механізми формування динамічного індексу ризику вузлів/каналів та інтеграцію цього індексу у цільові функції керування потоками.
Keywords: ризик-адаптивне; керування; інфокомунікаційна мережа; системи критичної інфраструктури; мережеві потоки; кіберризик; живучість мережі; маршрутизація; протокол OpenFlow; mininet