Оцiнювання якостi транспортно-логiстичного обслуговування споживачiв - Криворучко, О. М.; Попова, Н. В.; Криворучко, О. Н.; Попова, Н. В.; Kryvoruchko, О.; Popova, N. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
Розглянуто існуючі підходи до оцінювання якості транспортно-логістичного обслуговування споживачів. Доведено, що використовувані показники характеризують у цілому систему логістичного обслуговування, подають загальну інформацію про відповідний рівень обслуговування; не акцентується увага на якості використаних ресурсів, окремих харак-теристиках процесу транспортно-логістичного обслуговування; не завжди оцінювання виконується з поглядів конкретних споживачів. Запропоновано теоретико-методичний підхід до оцінювання якості транспортно-логістичного обслуговування споживачів, який ґрунтується на розгляді ланцюжка її утворення «ресурси–система–процеси–результати», виходячи з визначення поняття якості як сукупності властивостей, характеристик (часу доставки, швидкості доставки, ритмічності обслуговування, збереження вантажів, гну-чкості маршрутів тощо), що формується в результаті взаємопов’язаних видів діяльності, ресурсів і відповідної системи. Підхід передбачає встановлення показників, що спрямовані на оцінювання окремих характеристик процесу; враховується критичність відмови про-цесу транспортно-логістичного обслуговування для одержання запланованого результату та впливу неякісного функціонування процесу на реалізацію інших процесів. Розроблено методичне забезпечення визначення комплексного показника якості транспортно-логістичного обслуговування споживачів методом нечіткого логічного висновку на основі частинних показників, які спрямовані на оцінювання основних характеристик ресурсів, системи та процесу. Запропонований підхід дозволить одержати об’єктивну оцінку рівня якості транспортно-логістичного обслуговування споживачів, встановити найбільш критичні умови та своєчасно вжити необхідних заходів.
Оценка качества транспортно-логистического обслуживания потребителей
Assessment of quality of transport and logistics service of consumers
Keywords: транспортно-логістичне обслуговування; якість транспортно-логістичного обслуговування споживачів; оцінка якості; якість ресурсів транспортно-логістичного обслуговування; якість системи транспортно-логістичного обслуговування; транспортно-логистическое обслуживание; качество транспортно-логистического обслуживания потребителей; оценка качества; качество ресурсов транспортно-логистического обслуживания; качество системы транспортно-логистического обслуживания; transport and logistics service; quality of transport and logistics services of consumers; quality assessment; quality of transport and logistics service resources; quality of the system of transport and logistics service; 65.012.34:517.977.5