Дослідження процесів зношування та розробка методів підвищення довговічності електроконтактних порошкових матеріалів - Мелентьєв, Максим Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконані дослідження процесів, що відбуваються під час експлуатації ковзних електричних контактів. Мета роботи – розробка композиційних електроконтактних матеріалів, що мають комплекс властивостей для забезпечення працездатності струмознімальних пристроїв і технології їх нанесення. Метод дослідження – статистичний аналіз електричних характеристик. Традиційні електроконтактні матеріали не завжди відповідають вимогам, що пред'являються до них як з позицій забезпечення надійності і довговічності струмознімального вузла в умовах жорсткості навантажувальних і швидкісних режимів, що застосовуються у струмознімачах різного призначення. Встановлено, що просочення сплавами СО5 і Б83 струмознімальних матеріалів марок МК15, МК22 та ВМ дозволяє знизити інтенсивність зношування в 10 – 18 разів. Застосування легкоплавкого просочення СО5 дозволяє підвищити теплофрикційні характеристики струмознімачів, знизити частку «електричного» зношування. Застосування технології металування для виготовлення ковзних електричних контактів дозволяє поєднати операції опресування, термічної обробки та просочування легкоплавкими матеріалами. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – пошук оптимальної технології виробництва композиційних електроконтактних матеріалів.
Keywords: струмознімальні пристрої; просочення; композиційні електроконтактні матеріали; зносостійкість; сплави СО5 і Б83