Управління персоналом підприємства на засадах корпоративної соціальної відповідальності в умовах воєнного стану - Водолажська, Т. О.; Кролевецький, Є. В.; Ковтун, С. Р.; Vodolazhska, T.; Krolevetskyi, Y.; Kovtun, S. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
У статті представлено результати дослідження, присвяченого удосконаленню управління персоналом підприємства на засадах корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) в умовах воєнного стану. Обґрунтовано актуальність формування соціально відповідальної HR-стратегії як інструменту збереження людського капіталу, підвищення стійкості підприємства та забезпечення безперервності його діяльності в кризових умовах. Здійснено ґрунтовний аналіз сучасних наукових публікацій із питань КСВ та управління персоналом, у результаті якого визначено необхідність адаптації класичних моделей до кризових умов функціонування підприємств. Основна мета статті – сформувати концептуальний підхід до управління персоналом підприємства на засадах КСВ з конкретизацією послідовності управлінських дій та рішень щодо інтеграції принципів КСВ у HR-стратегію в умовах сучасних соціально-економічних викликів і воєнного стану. Удосконалено концептуальний підхід до реалізації КСВ у сфері управління персоналом шляхом адаптації піраміди А. Керролла з доповненням її рівнем безпекової відповідальності як базової умови стабільності трудових відносин та підтримки персоналу в умовах підвищених ризиків. Запропоновано підхід до формування HR-стратегії з урахуванням КСВ, що передбачає послідовну інтеграцію принципів соціальної відповідальності у ключові HR-процеси. Практичне значення результатів полягає у можливості використання запропонованих положень для розроблення та коригування соціально відповідальної HR-стратегії підприємств у період воєнного стану.
Enterprise personnel management based on corporate social responsibility under martial law conditions
Keywords: соціально відповідальне управління; корпоративна соціальна відповідальність; модель А. Керолла; безпекова відповідальність; система управління персоналом; стратегія управління персоналом; соціально-відповідальна HR-стратегія; socially responsible management; corporate social responsibility; Carroll’s model; security responsibility; personnel management system; personnel management strategy; socially responsible HR strategy; 331.102; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2026.47.70