Обґрунтування можливості зниження опору глибокого різання ґрунту ножовим робочим органом під час безтраншейного прокладання мереж із використанням вібраційно-коливальних рухів - Успенський, Владислав Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – є процеси, які протікають при ґлибокому різанні ґрунту із застосуванням ВНРО. Мета роботи – підвищення ефективності безтраншейноґо прокладання комунікацій за рахунок використання вібраційноґо ножовоґо робочого органу (ВНРО). Метод дослідження – аналітично–графічний. Виконано огляд конструкцій сучасних машин для прокладання трубопроводів безтраншейними методами, визначені їх тенденції розвитку. Але методу вібраційноґо різання ґрунту не було виявлено. Огляд теоретичних досліджень процесів ґлибокоґо різання, показав, що при статичному різанні ґрунту виникають значні сили опору. Тому якісне удосконалення процесу та підвищення його ефективності за рахунок коливально-вібраційноґо руху ножовоґо робочого органу є актуальною науково-дослідною задачею.
Keywords: трубопровід; траншея; коливання; засоби механізації; кавітація; тяговий розрахунок; робочий орган; діючі сили; міцність; охорона праці; ефект економічний