Підвищення ефективності використання оборотних коштів підприємства - Герасименко, Олександр Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – Приватне підприємство «ЕКІПАЖ». Предмет дослідження – управління оборотними коштами підприємства. Мета роботи − дослідження стану оборотних коштів підприємства, вивчення джерел їх формування та визначення основних напрямків підвищення ефективності їх використання. Актуальність теми дослідження визначається необхідністю розробки напрямків покращення використання оборотних коштів, головна мета яких зниження собівартості продукції та збільшення обсягів виробництва. Політика управління оборотним капіталом повинна забезпечити пошук компромісу між ризиком втрати ліквідності і ефективністю роботи. Висока інфляція, неплатежі та інші кризові явища змушують підприємства змінювати свою політику щодо оборотних коштів, шукати нові джерела, вивчати проблему їх використання. Методи дослідження − економіко-статистичні, економіко-математичні методи, методи аналізу та синтезу, порівняльних характеристик. В роботі визначено сутність оборотних коштів підприємства та представлена їх характеристика. Визначені потреби підприємства в оборотних коштах. Досліджений стан оборотних коштів підприємства. Виявлені основні напрямки підвищення ефективності використання оборотних коштів підприємства. Запропоновані шляхи оптимізації структури оборотних коштів підприємства, джерел їх формування на основі виявлених недоліків. Втілення цих пропозицій приведе до прискорення оборотності оборотних коштів, збільшення прибутку та поліпшення фінансового стану підприємства.
Keywords: підприємство; оборотні кошти; управління; ефективність