Розробка системи контролю та захисту автомобільних стартерних акумуляторів - Пліско, Іван Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета роботи – підвищення технологічної ефективності використання бортових електронних систем керування транспортних засобів за рахунок безперервного контролю стану та захисту акумуляторної батареї. Об'єкт роботи – визначення стану стартерної акумуляторної батареї автомобіля. Предмет роботи – система вимірювання параметрів роботи акумуляторної батареї та визначення її стану. Актуальність роботи присвячена питанням забезпечення ефективної тривалої безвідмовної роботи електронних систем автомобіля за рахунок контролю стану та захисту акумуляторної батареї. Система контролю та захисту стартерної батареї - це важлива частина електронної системи автомобіля, яка забезпечує правильну роботу акумулятора та дозволяє водію та іншим бортовим системам отримувати необхідну інформацію про стан батареї. Вона може допомогти запобігти пошкодженню батареї та інших компонентів, підтримати ефективну роботу інших електронних систем автомобіля та зменшити споживання електроенергії. Безперервний моніторинг стану батареї та її зарядки може допомогти зберегти довговічність акумулятора та уникнути неприємних ситуацій на дорозі. В роботі проаналізовано типи, параметри, характеристики та особливості функціонування сучасних стартерних акумуляторних батарей. Розглянуто методи визначення стану акумуляторів та існуючі пристрої, що виконують моніторинг акумуляторних батарей безпосередньо на автомобілі. Запропоновано функціональна схема системи контролю та захисту акумуляторних батарей, проведено і обґрунтовано вибір її структурних елементів.
Keywords: акумуляторна батарея; заряд АКБ; розряд АКБ; система контролю та захисту АКБ; інтелектуальний датчик АКБ