Визначення граничного рiвня завантаження другорядних пiдходiв до мiської магiстралi з координованим керуванням - Горбачов, П. Ф.; Свічинський, С. В.; Шевченко, В. В.; Горбачёв, П. Ф.; Свичинский, С. В.; Шевченко, В. В.; Horbachov, P.; Svichynskyi, S.; Shevchenko, V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
За допомогою інструмента імітаційного моделювання дорожньо-транспортних ситуацій Vissim проведена експериментальна оцінка впливу рівня завантаження другорядного підходу до міської магістралі з координованим керуванням на час очікування транспортними засобами можливості проїзду перехрестя та визначено критичний рівень завантаження, перевищення якого призводить до різкого збільшення цього часу. Отримана оцінка необхідна для реалізації нового методу побудови координованого керування на міській магістралі.
Определение граничного уровня загрузки второстепенных подходов к городской магистрали с координированным управлением
Determining the maximum threshold of saturation level for minor approaches to the arterial street with coordinated control
Keywords: транспортний засіб; регульоване перехрестя; план координації; рівень завантаження перехрестя; імітаційна модель; транспортное средство; регулируемый перекресток; план координации; уровень загрузки перекрестка; имитационная модель; vehicle; signalized intersection; signal coordination; intersection occupancy rate; simulation model; 656.051; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.90.0.144