Екологічна безпека в процесі безтраншейного спорудження лінійно-протяжних інженерних комунікацій і способи її підвищення - Супонєв, В. М.; Рагулін, В. М.; Кравець, С. В.; Посвятенко, Н. І.; Suponyev, Vladimir; Ragulin, Vitaliy; Kravets, Svyatoslav; Posviatenko, Nataliia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті наведено аналіз технологій спорудження лінійно-розподільних трубопровідних мереж сучасними безтраншейними методами заглиблення, протягування та проколу ґрунту. Визначено, що основою для створення ґрунтових порожнин для інженерних комунікацій цими методами є процес ущільнення ґрунту. У цьому випадку відбувається витиснення волоґи, зменшення пористості та розповсюдження на велику відстань пружного стану та структурних змін у ґрунті, які також викликають зміну екологічноґо стану навколишнього середовища.
Environmental Safety With Trenchless Construction Of Linear-Long Engineering Communications And Ways Of Its Development
Keywords: розподільні трубопроводи; лінійно-протяжні мережі; екологія; розроблення ґрунтів; комунікаційні порожнини; безтраншейне прокладання трубопроводів; щілина в ґрунті; свердловина; separate pipelines; linear-extended lines; ecology; soil mining; utility drains; trenchless pipelines; gap in soil; bore; 629.341; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.108.0.149