Пристрій для контролю рейкових шляхів - Левтеров, Андрій Іванович; Плєхова, Ганна Анатоліївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Пристрій для контролю рейкових шляхів містить шляховимірювальний візок з електродвигуном з приводом, лазерний випромінювач і перший фотоприймач лазерного випромінювання, блок контролю відхилень положення рейкових колій по горизонталі і вертикалі, до виходу якого підключені блок реєстрації та аналізу інформації та блок живлення, крім того, пристрій забезпечений пультом управління роботою блока реєстрації та аналізу інформації, датчиком пройденого шляху. При цьому шляховимірювальний візок додатково забезпечений двома камерами для контролю зазорів у стиках напрямних рейок і взаємного зміщення торців рейок, що стикуються між собою, забезпечених калібрувальними елементами та встановлених у торці платформи, які також зв'язані з блоком контролю відхилень положення рейкових колій по горизонталі і вертикалі, який, у свою чергу, забезпечений аналізатором зміщення, що містить два контрольно-вимірювальні вузли, входи блока контролю відхилень положення рейкових колій по горизонталі і вертикалі підключені до виходів двох камер, до виходу датчика пройденого шляху, а приймач команд управління зв'язаний з першим блоком дистанційного управління, крім того шляховимірювальний візок забезпечений стопорним пристосуванням для фіксування її в потрібному положенні і розсікачем-скидачем, виконаним на передньому торці шляховимірювального візка. Додатково введений електричний двигун, забезпечений регулятором положення його у просторі, на валу якого розташовується дзеркало із дзеркальною гранню під кутом 45° до лазерного променя, за рахунок чого промінь лазера розгортається у горизонтальній площині, Другий та третій фотоприймачі, що розташовані на гіроскопічних платформах на шляховимірювальному візку над відповідними лівою і правою рейковими коліями, які використані для контролю відхилень положення рейкових колій по горизонтальній та вертикальній осях, причому виходи другого і третього фотоприймачів зʼєднані з першим і другим входами блока контролю відхилень положення рейкових колій по горизонтальній та вертикальній осях, а перший фотоприймач зʼєднаний через другий блок дистанційного управління з третім входом блока контролю відхилень положення рейкових колій по горизонтальній та вертикальній осях, при цьому блоки та вузли, що здійснюють прийом і обробку інформації, знаходяться у блоці прийому і обробки інформації, розташованому на шляховимірювальному візку
Keywords: шляховимірювальний візок