Замкнута технологія отримання мідно-цинкових феритних композитів для ефективної сорбційної очистки гальванічних стічних вод - Хоботова, Еліна Борисівна; Даценко, Віта Василівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Замкнута технологія отримання мідно-цинкових феритних композитів для ефективної сорбційної очистки гальванічних стічних вод включає змішування мідно-цинкових розчинів при нагріванні з сіллю FeSO4·7Н2О і розчином лугу NaOH до рН 10‒10,5, введення реагенту FeSO4·7Н2О у співвідношенні ΣМе2+:Fe2+ = 1:2,5, використання окисника K2S2O8 у співвідношенні Fe2+:K2S2O8=1:1,2, додаткове коригування рН до 10-10,5 на стадії окиснення, відмивання феритів від розчинних сполук. Процес феритизації проводять за температури 60 °C, концентрації солей Cu(ІІ) і Zn(ІІ) у стічних водах дорівнюють 0,25 М, співвідношення ΣМе2+:Fe2+ = 1:2, як окисник також використовують кисень повітря або 35 % розчин гідроген пероксиду, отримані феритні композити зі вмістом феритів - Zn0,7Cu0,5Fe2,7O4, ZnCu0,445Fe3,83O4 або Zn0,51Cu0,5Fe2,1O4 використовують як сорбенти іонів Cu(ІІ) з відпрацьованих технологічних розчинів з поверненням великих об'ємів води в технологічний цикл. При цьому сорбційну обмінну ємність феритних композитів розраховують за рівняннями залежно від рівноважної концентрації іонів Cu(ІІ), а саме: СОЄФК-К = (1,615–0,51Ср)-0,7478; СОЄФК-ГП = (1,411–0,412Ср)-0,952; СОЄФК-ПДС = (2,597–0,818Ср)-0,487.