Дослідження структури мехатронних систем впуску повітря автомобільних ДВЗ - Павленков, Дмитро Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – підвищення ефективності навчального процесу в умовах дистанційного навчання з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів». Об’єкт дослідження – процеси зміни геометрії впускного колектора. Предмет дослідження – системи змінної геометрії впускного колектору. Метод дослідження – використання технологій мультимедіа. Розглянуто принципи будови системи змінної геометрії впускного ко-лектору із застосуванням системи змінної індукції повітря VIS також резонансні системи впускного колектору DISA. Проаналізовано способи реалізації та керування системи впуску ДВЗ. Визначено структуру та характеристики керованих дросельних вузлів, способи реалізації керуючих впливів, особливості будови систем впуску. Наведено функціональні схеми перелічених систем та ілюстрації їх функціонування. Складено матеріали для віртуалізації занять за темою «Структура мехатронних систем впуску повітря ДВЗ». Результати роботи передбачено використовувати в навчальному процесі у якості мультимедійних додатків з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів».
Keywords: система впуску; змінна геометрія довжини впускного колектора; змінна геометрія поперечного пере-різу впускного колектора; VIS; DISA; системи турбонадування