Формування механізму забезпечення економічної безпеки сучасних підприємств в контексті євроінтеграції - Черняк, Г. М.; Chernyak, Anna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
У статті розглянуті основні засади формування механізму забезпечення економічної безпеки підприємства, проаналізовано проблеми, які виникають в процесі формування даного механізму. Визначено структурні елементи механізму забезпечення економічної безпеки сучасного підприємства. Окреслено мету та завдання механізму забезпечення економічної безпеки, що полягає у забезпеченні дієвості заходів з економічної безпеки взаємодіючих суб'єктів господарювання, підвищенні ефективності та темпів розвитку економічної діяльності. Запропоновано основні напрями підвищення ефективності управлінської діяльності підприємства в даній сфері. У статті визначено поняття організаційноекономічного механізму забезпечення економічної безпеки підприємства, під яким необхідно розуміти впорядковану сукупність принципів, методів, способів, інструментів, які забезпечують послідовність дій з управління економічною безпекою підприємства. Представлено процес формування механізму забезпечення економічної безпеки. Наголошується на тому, що ефективний механізм забезпечення економічної безпеки підприємства базується на взаємозалежності внутрішніх структурних служб і підрозділів підприємства, які розробляють та приймають управлінські рішення. Відповідно даний механізм має бути сформований в межах єдиної організаційної структури підприємства. Тому в статті пропонується організувати підсистему (відділ, службу) із забезпечення економічної безпеки підприємства. Вказано на доцільність поділу механізму забезпечення економічної безпеки підприємства на етапи його реалізації: етап формування організаційно-економічного механізму забезпечення економічної безпеки підприємства, етап здійснення аналізу одержаної інформації за допомогою групи експертів, завершальний етап оцінювання впливу кожного заходу на компоненту економічної безпеки. В статті наведено структуру механізму забезпечення економічної безпеки вітчизняних підприємств.
The formation of mechanism of economic security modern enterprises in the conditions of european integration
Keywords: підприємство; економічна безпека; формування механізму; забезпечення економічної безпеки; enterprise; economic security; formation mechanism; ensuring economic security; 65.012.32