Пристрій ежекційного газоповітряного охолоджувача - Авраменко, Андрій Миколайович; Афонін, Валентин Миколайович; Воронков, Олександр Іванович; Гарячевська, Ірина Василівна; Дмитрієв, Ілля Андрійович; Лєвтєров, Антон Михайлович; Манойло, Володимир Максимович; Нікітченко, Ігор Миколайович; Подригало, Михайло Абович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Пристрій ежекційного газоповітряного охолоджувача системи газовихлопу силової установки бронемашини містить ежектор, сопло, вихідна кромка якого виконана з косим зрізом, розташоване в камері змішування, і патрубок відсмоктування пилу, з'єднаний з соплом за допомогою клапана. Подача охолоджуючого повітря до сопла здійснюється крізь додатковий патрубок діаметром від 0,01 до 100 діаметрів патрубку відсмоктування пилу, який сполучає сопло з атмосферою по найкоротшому шляху крізь кришку моторно-трансмісійного відділення і має власний гідравлічний опір від 0,01 до 1 відносно гідравлічного опору патрубка відсмоктування пилу, за допомогою клапана, який керується сигналом від блоку керування, залежно від режиму роботи ежектора.