Теоретико-методологічні підходи до оцінювання узгодженості економічних інтересів туристської галузі та міста - Писаревський, І. М.; Богдан, Н. М.; Pisarevskyi, Illya; Bogdan, Natalya (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
У статті досліджується проблема узгодження та створення балансу економічних інтересів туристської галузі та міста. Інтереси туристської галузі та інтереси міст знаходяться в постійній динамічній взаємодії, що потребує безперервного їх дослідження та узгодження. Метою статті є дослідження процесів реалізації та узгодженості економічних інтересів туристської галузі та міста. Предметом статті є розробка теоретичних та методологічних підходів щодо оцінки ступеню збалансованості економічних інтересів міста та галузі туризму. Методологічною базою для досягнення мети та завдань дослідження стали загальнонаукові та спеціальні методи, а саме: метод аналізу та синтезу, системний підхід, статистичний та інтегральний методи. Результати дослідження полягають в розробці теоретико-методологічних підходів до оцінки узгодженості економічних інтересів туристської галузі та міста, а також моделювання їх балансу на основі формування системи показників і критеріїв. Проведене дослідження показало, що оцінку ступеню збалансованості економічних інтересів міста та галузі туризму необхідно визначати на основі розробки збалансованої системи показників і критеріїв, що характеризують не тільки поточний стан а й динаміку та перспективи їх розвитку. Тільки з урахуванням таких критеріїв можливо створити дієвий та ефективний механізм узгодженості інтересів, що буде спрямований на взаємний позитивний вплив розвитку галузі та міста.
Theoretical and methodological approaches to evaluation of coherence of economic interests of tourist industry and city.
Keywords: туризм; туристська галузь; місто; економічні інтереси; узгодженість економічних інтересів; баланс економічних інтересів; tourism; tourist industry; city; economic interests; coherence of economic interests; balance of economic interests; 338.486.2:001.8