Дослідження залежності твердості за віккерсом від навантаження для металевих сплавів на основі Cu, Al - Плужніков, Денис Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
У процесі роботи проведені дослідження вимірювання твердості за методом Віккерса згідно з стандартом ISO 14577-1:2015 індентором пірамідальної форми на твердомірі Віккерса. Зроблено вимірювання діагоналей відбитків, розрахунок значень твердості для кожного зразка у макродіапазоні навантаження, експериментально встановлено і теоретично обґрунтовано залежність твердості від навантаження для сплаву різної твердості. На основі отриманих даних встановлено, що твердість не є константою, адже при вимірюванні зразків з різною твердістю за методом Віккерса, зафіксоване певне однаково характерне зниження розрахованих значень твердості для всіх 4 зразків при збільшенні прикладеного навантаження. Це дає змогу довести існування прямого розмірного ефекту. Розроблено висновки для промисловості та наукових досліджень при вимірюванні твердості матеріалів.
Keywords: твердість за віккерсом; відновлений відбиток; індентор; розмірний ефект; піраміда віккерса; макротвердість