Інженерно-геодезичні вишукування для проектування споруд ТОВ "Чиста криниця" з застосуванням повітрянного лазерного сканування у Полтавській області - Макаренко, Данило Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Необхідність і доцільність дослідження зумовлена потребою в інженерно-геодезичних вишукуваннях для проектування споруд ТОВ "Чиста криниця" з застосуванням повітряного лазерного сканування у Полтавській області. Розглянуто нормативно-правове забезпечення проекту. Розглянута характеристика району вишукувань: клімат, географічне розташування, рельєф та водойми. Розглянута технологія повітряного лазерного сканування: загальні питання використання БПЛА у геодезії, принципи роботи технології використання БПЛА, процес створення топографічної карти з використанням БПЛА, переваги використання БПЛА у геодезії, технологію повітряного лазерного сканування у геодезії, основи планування місії ПЛС у геодезії. Розглянуті інженерно-геодезичні вишукування для проектування споруд ТОВ "Чиста криниця": загальні дані, геодезичні прибори для вишукувальних робіт, визначення положення пунктів опорної геодезичної мережі, знімальне планово-висотне обґрунтування, повітряне лазерне сканування, камеральна обробка і склад звітних матеріалів, технічний контроль і приймання робіт.
Keywords: інженерно-геодезичні вишукування; електронний тахеометр; ГНСС-приймач; повітряне лазерне сканування; цифрова модель місцевості; топографічний план