Підвищення ефективності експлуатації спеціального мостового крану в/п 30/15 т. для перевантаження металопрокату - Лялюшкін, Денис Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процеси експлуатації спеціального мостового крана вантажопідіймальністю 30/15 т, що використовується для перевантаження металопрокату в умовах промислового підприємства. Мета роботи – підвищення ефективності та безпеки експлуатації спеціального мостового крана шляхом зниження динамічних навантажень, які виникають під час його пересування та наїзду на кінцеві упори. Метод дослідження – аналітичний, розрахунковий, порівняльний, техніко-економічний. У кваліфікаційній роботі проаналізовано конструкцію та умови експлуатації спеціальних мостових кранів, що застосовуються для перевантаження металопрокату. Розглянуто основні джерела виникнення динамічних навантажень у механізмах пересування крана та їх вплив на надійність металоконструкцій і вузлів обладнання. Виконано аналіз існуючих типів буферних пристроїв, що застосовуються в мостових кранах, визначено їх переваги та недоліки з точки зору енергоємності, ефективності поглинання ударних навантажень та умов експлуатації. Побудовано розрахункові динамічні схеми руху крана при наїзді на упори, виконано визначення сил і переміщень для різних варіантів буферів. На основі проведених розрахунків здійснено порівняльну оцінку ефективності застосування різних типів буферних пристроїв і обґрунтовано доцільність використання більш ефективного конструктивного рішення. Результати роботи спрямовані на підвищення надійності, довговічності та безпеки експлуатації спеціального мостового крана.
Keywords: мостовий кран; металопрокат; буферні пристрої; динамічні навантаження; механізм пересування; надійність; безпека експлуатації