Розбудова зарядної інфраструктури для електромобілів на основі сонячних електростанцій. Частина 4. Розробка автоматизованої системи проектування сонячної електростанції - Бугай, Денис Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення енергетичної ефективності сонячних електростанцій (СЕС) шляхом розробки програмного комплексу для автоматизованого пошуку оптимальної схеми розміщення модулів, що дозволяє мінімізувати втрати корисної площі даху. Об’єкт роботи – процес автоматизованого проектування та розміщення фотоелектричних систем на скатних дахах складної конфігурації. Предмет роботи – методи та алгоритми геометричної оптимізації розміщення сонячних панелей для максимізації встановленої потужності. У дипломній роботі розроблено удосконалений алгоритм вирішення задачі пакування для трикутних та трапецієподібних поверхонь. Створено програмний комплекс мовою Python, який інтегрує модулі геометричного розрахунку, генерації CAD-креслень та отримання кліматичних даних через API PVGIS. Експериментально підтверджено, що застосування розробленого алгоритму дозволяє збільшити кількість встановлених модулів на 10 – 15% порівняно зі стандартними методами лінійного заповнення, що забезпечує відповідний приріст річної генерації електроенергії. Розроблений програмний продукт дозволяє інженерам-проектувальникам автоматизувати створення монтажних схем, скоротити час проектування та підвищити точність прогнозування виробітку електроенергії.
Keywords: сонячна електростанція; фотоелектричний модуль; оптимізація; PYTHON; алгоритм пакування; CAD; PVGIS; енергоефективність