Дiалогiчна компетентнiсть як професiйний iнструмент випускника технiчного закладу вищої освiти України - Демкова, Т. М.; Демкова, Т. Н.; Demkova, Т. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Однією з визначальних особливостей сучасного розвитку технічної освіти в Україні є те, що нині відбувається унікальний процес поєднання технічної і гуманітарної складових, без чого важко собі уявити сучасного керівника виробництва, конструктора чи рядового інженера. У своїй науковій розвідці автор розглядає таку важливу складову професійної компетентності випускника технічного ЗВО України, як «діалогічна компетентність». Під діалогічною компетентністю автор розуміє знання, уміння й досвід дій у режимі діа-логу й виокремлює мовленнєві жанри, якими повинен володіти фахівець з вищою техніч-ною освітою. Випускник технічного закладу вищої освіти повинен уміти не тільки розрізняти перелічені жанри професійного діалогу, які, на думку автора, є такими, що користуються найбільшим попитом в системі професійних відносин, а й застосовувати їх у реальних виробничих ситуаціях, тобто враховувати мету, зміст, композицію, спосіб мовленнєвого оформлення й висловлювання.
Диалогическая компетентность как профессиональный инструмент выпускника технического высшего учебного заведения Украины
Dialogic competency as professional instrument of a graduate of Ukrainian technical higher schools
Keywords: професійна компетентність; діалогічна компетентність; комунікативні навички; якість вищої освіти; управлінська підготовка; зміст; композиція; спосіб мовленнєвого оформлення; висловлювання; профессиональная компетентность; диалогическая компетентность; коммуникативные навыки; качество высшего образования; управленческая подготовка; содержание; композиция; способ языкового оформления; высказывание; professional competency; dialogic competency; communicative skills; quality of higher education; managerial training; contents; composition; way of verbal execution; speech act; 378.01; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.90.0.172