Інформаційно-телекомунікаційна система контролю руху та автоматичного повідомлення водіїв транспортних засобів - Смолін, Ю. О.; Smolin, Yuriy O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Розглянуто рішення створення технічних систем допомоги водіям та оповіщення водіїв транспортних засобів. Показано, що наявні автоматизовані та автоматичні системи безпеки руху не беруть до уваги рельєфні особливості траси. Метою роботи є розроблення автономної інформаційно-телекомунікаційної системи, що забезпечує можливість гарантованого обгону транспортним засобом попереднього потоку та підвищує безпеку руху за допомогою оповіщення водія про можливість / неможливість здійснення обгінного маневру. Запропонований спосіб забезпечення гарантованого обгону та його технічна реалізація полягає в особливому геометричному розташуванні датчиків. З огляду на розташування датчиків розраховано значення коефіцієнта виїзду або невиїзду транспортного засобу на смугу зустрічного руху. Ідентифіковано кожний транспортний засіб. Наведено структурні схеми підсистеми датчиків та їх розташування. Розроблено алгоритм, за яким забезпечується взаємодія основних вузлів системи. Система має бути практичною та доцільною у використанні її на ділянках з обмеженою видимістю на дорогах з рельєфними особливостями траси.
Information and telecommunication system for traffic control and automatic notification of vehicle drivers
Keywords: транспортний засіб; система оповіщення; дорожньо-транспортна ситуація; обгінний маневр; датчик; система ідентифікації; комп’ютер; vehicle; warning system; traffic situation; overtaking maneuver; sensor; identification system; computer; 656.072; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.108.0.9