Актуалізація соціальної функції ціни в умовах інфляції - Жегус, О. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Метою статті є формулювання та розкриття соціальної функції ціни у сучасних умовах. Головними завданнями дослідження є аналіз цінової ситуації в Україні та моніторинг цін на продовольчому ринку Харківської області й визначення на цій основі тенденцій споживчої поведінки; розробка практичних рекомендацій щодо управління цінами в умовах зростання інфляції. Розглянуто функціональний механізм ціни в умовах трансформаційної економіки. За результатами аналізу статистичної інформації обґрунтовано актуалізацію соціальної функції ціни як чинника розвитку споживчого ринку. Досліджено цінову ситуацію в Україні та виявлено прискорення інфляційних процесів. Проаналізовано соціально-економічні показники рівня життя населення, на основі чого визначено його низький рівень, що у сукупності із підвищенням цін призводитиме до зниження платоспроможності населення, а також – рівня споживання основних продовольчих товарів, внаслідок чого знижуватиметься продовольча безпека. Доведено посилення соціальної функції ціни та доцільність державного регулювання цін, але визначено необхідність перегляду його механізму. Його основою має бути визначення на державному рівні пільгових груп населення та розмірів соціальної ціни на найбільш життєво необхідні товари та послуги, яка має бути нижчою за середню ціну на ринку, що сприятиме підвищенню їх цінової доступності й забезпеченню належного рівня споживання малозабезпечених верств населення. Результати дослідження та пропозиції щодо державного регулювання цін в умовах зниження рівня економічного розвитку, прискорення інфляційних процесів, зниження соціальних стандартів дозволять підвищити ефективність державного регулювання на загальнонаціональному та місцевих рівнях.
Keywords: ціна; функції ціни; соціальна функція ціни; інфляція; соціальна функція; цінова доступність; споживчий ринок; споживча поведінка; 366.44