Дослідження залежності твердості за віккерсом від навантаження для металевих сплавів на основі Fe, Mg - Вошунок, Ігор Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Широке застосування випробувань на твердість пояснюється рядом їх переваг перед іншими видами механічних випробувань. Однак до теперішнього часу існує ряд проблем при визначенні твердості металів та сплавів, наприклад, вважається що твердість металів є константою, але на практиці твердість залежить від навантаження. Показано, при вимірюванні твердості за методом Віккерса твердість не є константою, а значно залежить від навантаження, тобто існує розмірний ефект (indentation size effect). Ці результати отримані при дослідженні металевих зразків на основі Fe, Mg, Cu. Визначені плюси та мінуси метода Віккерса згідно з ISO 6507-1:2018. Встановлено кількісну залежність між силою вдавлювання індентора в підготовлені зразки та твердістю за методом Віккерса. Обґрунтовано в яких випадках необхідно визначити твердість зразків з великим навантаженням, а коли можна визначити з меншим для достигання цілі.
Keywords: твердість; індентор; навантаження; віккерс; розмірний ефект