Впровадження інтелектуальної системи у роботизований екскаватор - Сердюк, Оксана Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Розглядається задача проектування інтелектуальної системи управління для роботизованого екскаватору. Задача сучасного машинобудування − адаптивне керування, підвищення інтенсивної експлуатації, моніторинг та прогнозування робочої ситуації. Це завдання може бути вирішено інтелектуальною системою управління. Метою роботи є підвищення ефективності управління роботизованим екскаватором за рахунок раціонального вибору елементів інтелектуальної системи управління. Методи дослідження базуються на аналітичному аналізі, синтезі систем управління складними об’єктами, на методах прийняття рішення у багатокритеріальній ситуації, методах моделювання роботи систем управління. Виявлено основні вимоги щодо елементної бази інтелектуальної системи управління роботизованим екскаватором. Розроблено математичні моделі вибору елементної бази та обрано комплект засобів управління для контролю та моніторингу робочих операцій. Проведено моделювання у MATLAB Robotics Toolbox. Проведено техніко-економічне обґрунтування задач дослідження.
Keywords: Автономний робот; алгоритм; вибір; датчик