Концептуальні основи формування та використання інвестиційного портфелю підприємства - Саталкіна, Л. О.; Satalkina, Liliya (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Представлене дослідження присвячене концептуальним основам формування та використання інвестиційних портфелів підприємств. Основним предметом дослідження є інвестиційні портфелі підприємств, а зокрема проблеми пов’язані із забезпеченням їх формуванням та використанням. Метою роботи є розроблення концептуальних основ формування та використання інвестиційних портфелів з метою оптимізування цих процесів в межах діяльності підприємства. За допомогою методів систематизації, теоретичного узагальнення, системного аналізу, структурно-логічного та графічного запропоновано теоретичне підґрунтя для розуміння сутності визначених процесів, розвинуто типологію факторів, які впливають на зазначені процеси, представлено загальну концептуальну модель. Представлене трактування поняття інвестиційного портфелю підприємства характеризується виокремленням двох складових: портфелю проектів і портфелю ресурсів, що, в свою чергу, визначає розроблену класифікацію інвестиційних портфелів підприємства. В результаті дослідження визначено, що процеси формування та використання інвестиційного портфелю відбувають послідовно і взаємопов’язано, із врахуванням певних етапів кожного з процесів та під впливом визначених факторів і принципів. В статті визначені основні елементи концептуальної моделі формування та використання інвестиційного портфелю, серед яких основна увага сконцентрована на комплексних цілях, факторах та суб’єктах. Розроблено класифікацію основних факторів впливу окремо на процес формування (із виокремленням груп факторів макросередовища та мікросередовища), а також на процес використання (із виокремленням факторів, які характеризують забезпечення і факторів, які характеризують проект). Результати дослідження можуть бути використані в межах діяльності підприємства з метою оптимізування його інвестиційної діяльності.
Conceptual basis of enterprise investment portfolio formation and utilization
Keywords: інвестиційний портфель підприємства; формування інвестиційного портфелю; використання інвестиційного портфелю; фактори формування інвестиційного портфелю; фактори використання інвестиційного портфелю; класифікація інвестиційних портфелів підприємства; enterprise investment portfolio; investment portfolio formation; investment portfolio utilization; factors of investment portfolio forming; factors of investment portfolio utilization; enterprise investment portfolio classification; 330.322.2