Проєктування напівпричіпного скрепера, агрегатованого з трактором Т-150К - Трипілець, Олексій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – скрепер напівпричіпного типу, агрегатований з трактором Т-150К. Мета роботи – розробка конструкції напівпричіпного скрепера для трактора Т-150К, спрямована на збільшення продуктивності та розширення функціональних можливостей тракторів Т-150К за рахунок адаптації причепа до різноманітних видів робіт. Метод дослідження – комп’ютерне моделювання та аналітично-графічний. У основній частині виконано розрахунок ключових параметрів напівпричіпного скрепера, агрегатованого з трактором Т-150К. Детально розглянуто основні розрахункові положення, що дозволило визначити діючі навантаження на робочі органи скрепера та відповідні реакції. Також були розраховані механізми підйому-опускання ковша, висування задньої стінки та керування заслінкою. Проведено розрахунок на міцність основних елементів металоконструкції скрепера, а також підібрано необхідні гідроциліндри та масляний насос. У розділі охорони праці та навколишнього середовища було проведено комплексний аналіз ризиків, що виникають під час експлуатації напівпричіпного скрепера. На основі цього аналізу розроблено заходи для їх мінімізації, з урахуванням чинних вимог законодавства та екологічних стандартів. Також представлені рекомендації щодо безпечного використання скрепера, включаючи аспекти застосування засобів індивідуального захисту для операторів та впровадження систем контролю за станом причіпного обладнання. В економічному розділі виконано техніко-економічний аналіз запропонованої конструкції напівпричіпного скрепера. Було розраховано собівартість його виробництва, що включає деталізацію витрат на матеріали, оплату праці та амортизаційні відрахування.
Keywords: скрепер; тракторний причеп; рама; заслінка; опір копанню