Кліматичні зміни у міських агломераціях: еколого-економічний аналіз та моделювання адаптаційних заходів - Божко, Вікторія Іванівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Сучасний світ стикається з безпрецедентними викликами, пов’язаними зі зміною клімату. Міські агломерації, як центри економічної активності та концентрації населення, особливо вразливі до негативних наслідків цих змін, включаючи підвищення середніх температур, екстремальні погодні явища, збільшення кількості та інтенсивності опадів, а також посилення ефекту міського теплового острова. Ці процеси не лише загрожують інфраструктурі та добробуту мешканців, але й створюють значні еколого-економічні дисбаланси, що потребують глибокого аналізу та розробки ефективних адаптаційних стратегій. В Україні, де міські території відіграють ключову роль у соціально-економічному розвитку, питання адаптації до кліматичних змін набуває особливої гостроти. Незважаючи на зростаюче розуміння проблеми, комплексний еколого-економічний аналіз впливу кліматичних змін на міські агломерації та моделювання адаптаційних заходів залишаються недостатньо дослідженими. Особливої уваги заслуговує потенціал інтеграції природних та інженерних рішень, таких як зелені дахи, зелені стіни та фасади, зелені трамвайні колії, водопроникні поверхні, живоплоти та зелені зупинки, які можуть одночасно сприяти поліпшенню екологічного стану міст та підвищенню їхньої стійкості до кліматичних змін. Важливим аспектом дослідження є розрахунок ефекту міського теплового острова для міста Києва та порівняльний аналіз з трьома позаміськими територіями. Одержані результати дослідження, включаючи оцінку ефекту міського теплового острова та ефективність заходів зеленої інфраструктури, можуть бути використані органами місцевого самоврядування, профільними департаментами та науково-дослідними установами для розробки та впровадження ефективних стратегій адаптації міських агломерацій до кліматичних змін. Запропоновані моделі та оцінки еколого-економічної ефективності зеленої інфраструктури, з урахуванням їхнього впливу на мікроклімат, можуть слугувати обґрунтуванням для прийняття управлінських рішень щодо сталого розвитку міських територій.
Keywords: кліматичні зміни; міські агломерації; еколого-економічний аналіз; моделювання; адаптаційні заходи