Дослідження структури систем екологічного призначення ДВЗ автомобіля - Хоменко, Валентин Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – підвищення ефективності навчального процесу в умовах дистанційного навчання з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів». Об’єкт дослідження – процеси згоряння паливної суміші в циліндрах ДВЗ. Предмет дослідження – системи екологічного призначення ДВЗ. Метод дослідження – використання технологій мультимедіа. Розглянуто принципи будови екологічних системи автомобіля із застосуванням різних механізмів та датчиків. Проаналізовано способи вдосконалення екологічних параметрів автомобіля. Визначено структуру та характеристики екологічних систем ДВЗ на прикладах систем: оптимізації паливної суміші, рециркуляції відпрацьованих газів, вторинного повітря, уловлювання парів палива. Наведено функціональні схеми перелічених систем та ілюстрації їх функціонування. Складено матеріали для віртуалізації занять за темами «Мікропроцесорні системи керування бензинових ДВЗ» та «Побудування мехатронних систем дизельних ДВЗ». Результати дослідження надані в обсязі відео-контенту для засвоєння практичного матеріалу при проведенні лабораторних робіт, щодо вивчення систем та агрегатів сучасного автомобіля з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів».
Keywords: екологічні системи автомобіля; система рециркуляції відпрацьованих газів; оптимізації паливної суміші; каталітичний нейтралізатор; система уловлювання випарів палива; система подачі вторинного повітря