Розробка гідравлічних механізмів маніпуляторів лісозаготівельних машин - Романов, Богдан Романович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт проектування – процес визначення оптимальних компонувальних параметрів гідравлічних механізмів маніпуляторів. Мета проекту – обґрунтування компонувальних параметрів гідравлічних механізмів маніпуляторів лісозаготівельних машин шляхом використання методів багатопараметричної оптимізації. У дипломному проекті проведено обґрунтування компонувальних параметрів гідравлічного маніпулятора форвардера шляхом використання методів багатопараметричної оптимізації. Виконаний огляд і аналіз існуючих конструкцій гідравлічних маніпуляторів лісозаготівельних машин, проведено вибір і обґрунтування конструкції маніпулятора, визначено його основні параметри. Представлений опис обладнання та роботи гідравлічного маніпулятора. На основі методів багатокрітеріальної оптимізації визначені компонувальні параметри маніпулятора та отримана залежність маси маніпулятора від його вантажопідйомного моменту. Отримані оптимальні довжини ланок, значення кутів між ланками в крайніх положеннях, попередні висоти перетинів і маси ланок, а також попередню оцінку загальної маси маніпулятора в зборі.
Keywords: маніпулятор; ланка; навантаження; зусилля; гідропривід; ефективність