Основи обробки металів різанням : навчальний посібник - Мощенок, Василь; Пімонов, Ігор; Скрипник, Микола (LAMBERT Academic Publishing, 2025)
Навчальний посібник охоплює різні аспекти обробки металів різанням, починаючи з розгляду фізичних основ і характерних видів рухів у металорізальних верстатах та акцентує увагу на геометричних параметрах ріжучих інструментів. Він детально висвітлює механізм стружкоутворення та наростоутворення, з’ясовує природу діючих сил різання та аналізує теплові явища, що виникають у процесі роботи. Окремий розділ присвячено стійкості й зносу різального інструмента. Посібник охоплює різноманітні інструментальні матеріали, включно з вуглецевими, легованими, швидкоріжучими сталями та твердими сплавами, а також надтвердими матеріалами. Докладно описано конструкцію різних ріжучих інструментів: різців, свердел, фрез, протяжок, прошивок і зуборізного інструменту, з акцентом на визначення режимів різання. Окрему увагу приділено класифікації та маркуванню металорізальних верстатів, серед яких розглянуто токарні, свердлильні, фрезерні, шліфувальні, протяжні та інші верстати з системами числового програмного керування. Видання містить контрольні питання, завдання для самостійної роботи та тести, що допомагають студентам і фахівцям закріпити здобуті знання.
Keywords: машинобудування; технологія виробництва