Підвищення ефективності роботи зарядної інфраструктури електричних автотранспортних засобів - Сохін, Павло Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Дисертація присвячена підвищенню енергоефективності та екологічної чистоти автотранспортних засобів (АТЗ) та їх зарядної інфраструктури шляхом розробки пристроїв і систем енергозбереження та генерації електроенергії з використанням альтернативних поновлюваних джерел енергії. Актуальність дисертаційної роботи визначається необхідністю вирішення науково-практичного завдання з енергозбереження та застосування енергоефективних технологій на електричному автомобільному транспорті та його зарядній інфраструктурі. Вперше встановлено: − розроблено науково-практичні методи енергозбереження та застосування енергоефективних технологій на електричному автомобільному транспорті та його зарядній інфраструктурі, які відрізняється від існуючих тим, що дозволяють впроваджувати ефективний розподіл балансу потужності за рахунок інтеграції в електричну систему поновлювальних автономних джерел електроживлення; − розроблено метод визначення енергетичного балансу потужності, що враховує різні режими роботи автономного джерела живлення для електричного автомобільного транспорту та його зарядної інфраструктури. Удосконалено: – методи побудови систем енергозбереження та генерації електричної енергії на електричному автомобільному транспорті та його зарядній інфраструктурі, які дозволяють враховувати ступінь перетворення різних видів енергії в електричну та ємнісні й індуктивні зв’язки між провідниками цих систем; Набув подальшого розвитку: – метод активного балансування Li-ion акумуляторних батарей під час їх заряду та розряду, що забезпечує заряд у два етапи, як від загального, так і від індивідуального джерела зарядного струму, причому, на другому етапі загальне джерело зарядного струму відключається. Дисертаційна робота має практичне значення, оскільки отримані результати дозволяють надати суб'єктам ринку, нові, прогресивні та ефективні методи енергозбереження та генерації електричної енергії. Також, розроблено ефективну систему генерації електричної енергії, яка може використовуватися як малопотужне децентралізоване та поновлювальне джерело електроживлення.
Keywords: зарядна інфраструктура; електричні автотранспортні засоби; система генерації електроенергії; тягова акумуляторна батарея; електромобілі; сонячні батареї; фотоелектричні панелі; сонячні зарядні станції; автономні джерела живлення; енергогенеруюча плита; тяговий електричний двигун; енергозбереження; відновлювальні джерела енергії; альтернативні джерела енергії; літій-іонні АКБ; гібридний інвертор; автономний інвертор; мережева сонячна електростанція; фотомодулі; енергоефективність; електричний двигун; кроковий двигун; 629.3