Забезпечення ефективності підприємства в умовах кризи - Шевцов, Владислав Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Кваліфікаційна робота бакалавра: 61 с., 16 табл., 20 джерел. ЕФЕКТИВНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА, ТРАНСПОРТНА ГАЛУЗЬ, АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ, ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ, СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ. Об’єктом дослідження є діяльність акціонерного товариства «Харківське підприємство автобусних станцій» як суб’єкта господарювання в транспортній галузі, що функціонує в умовах кризових явищ. Метою роботи є дослідження сутності ефективності діяльності підприємства, аналіз показників в умовах кризи, а також розробка пропозицій щодо підвищення ефективності функціонування АТ «ХПАС». Предметом дослідження є теоретико-методичні та прикладні аспекти забезпечення ефективності функціонування підприємства в умовах економічної нестабільності. У процесі дослідження були використані методи: теоретичного аналізу та узагальнення наукових джерел; статистичний і порівняльний аналіз економічних показників; SWOT-аналіз для оцінки зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства; графічний і табличний методи для наочного представлення інформації; а також індуктивні та дедуктивні методи обґрунтування висновків і рекомендацій. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що запропоновані в роботі заходи з підвищення ефективності діяльності підприємства можуть бути використані керівництвом АТ «ХПАС» для вдосконалення управління в умовах кризи. Вони також можуть слугувати методичною основою для аналогічних транспортних підприємств при розробці стратегій антикризового розвитку, оптимізації витрат, цифровізації послуг та формування кадрової політики.
Keywords: ефективність підприємства; транспортна галузь; антикризове управління; фінансовий аналіз; стратегія розвитку