Аналіз сучасних тенденцій у міжнародній торгівлі на прикладі автомобільної індустрії - Кудрявцев, В. М.; Барановський, В. В.; Бабій, А. С.; Kudriavtsev, V. M.; Baranovskyi, V. V.; Babii, A. S. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Аналіз сучасних тенденцій міжнародної торгівлі, а також її впливу на глобальне економічне середовище та окремі галузі, зокрема на автомобільну промисловість. Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є праці провідних вітчизняних і зарубіжних науковців, присвячені розгляду питання міжнародної торгівлі. В роботі використано метод аналізу та синтезу, системний підхід, метод узагальнення, метод порівняння, графічний метод. Результати. Відновлення та зростання міжнародної торгівлі. Дані показують значне поліпшення умов світової торгівлі у 2021-2023 рр., що свідчить про відновлення після глобального економічного спаду, спричиненого пандемією COVID-19. Посилення значущості так званого "барометра СОТ" на тлі поліпшення показників у таких секторах економіки, як авіаперевезення, морські контейнерні перевезення, виробництво та продаж автомобілів, підкреслює динаміку розвитку торговельних зв'язків та інтеграцію регіонів у світову економіку. Розвиток цифрової економіки та екологічні вимоги до виробництва. На міжнародну торгівлю значний вплив справляє посилення ролі цифрової економіки та обов'язковість дотримання екологічних норм. Цифровізація процесу розподілу торговельних потоків і збільшення частки електромобілів в автомобільній промисловості відображають глобальні тенденції до сталого розвитку економіки та інновацій. Зміни в секторі автомобільної промисловості. Сектор автомобілебудування, зокрема виробництво та продаж електромобілів, демонструє значне зростання та здатність до адаптації до нових екологічних вимог і змін споживчих уподобань, що свідчить про важливість подальшого технологічного розвитку галузі. Проблеми торговельного балансу. Незважаючи на загальне економічне зростання, окремі регіони та групи національних економік, а саме найменш розвинуті країни, продовжують стикатися з проблемами торговельного балансу, що потребує подальших зусиль на міжнародному рівні для поліпшення умов торгівлі та доступу до ринків для цих країн. Необхідність адаптації торговельної політики. Сучасні тенденції в економіці вимагають від держав і міжнародних корпорацій перегляду своїх торговельних стратегій відповідно до нових умов, з урахуванням процесів цифровізації та розвитку сучасних технологій. Наукова новизна: було проаналізовано сучасні тенденції міжнародної торгівлі, що свідчать про відновлення світової торгівлі після пандемії COVID-19, а також даний аналіз дає змогу сформувати нові принципи міжнародної торгівлі сьогодення в яких вирішальну роль відіграють процеси цифровізації та посилення екологічних вимог до виробництва. Практична значущість. Оскільки вимоги до продукції у вивченому секторі швидко змінюються, автомобільним брендам важливо контролювати, куди вони вкладають свої ресурси, як їх сприймають клієнти, і як ці уявлення впливають на їх фінансові результати. Використання даного аналізу є найкращим способом відслідковувати всі ці зміни, і його слід застосовувати на постійній основі.
Features of intermediary activities in international trade
Keywords: міжнародна торгівля; глобальна економіка; автомобільна галузь; експорт; імпорт; international trade; global economy; automotive industry; exports; imports; 339.56; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.32.70