Обгрунтування рацiонального закону змiни тиску в електропневматичному гальмiвному приводi пiд час екстреного гальмування - Леонтьєв, Д. М.; Дон, Є. Ю.; Leontiev, D.; Don, Ye.; Леонтьев, Д. Н.; Дон, Е. Ю. (Харківський національний автомобильно-дорожній університет, 2019)
Проаналізовано та узагальнено результати дослідження впливу темпу зміни тиску в електропневматичному гальмівному приводі на процес гальмування коліс транспортного засобу. Проведено математичне моделювання динаміки руху колісного транспортного засобу, обладнаного електропневматичною гальмівною системою, яка може виконувати функції антиблокувальної системи. Описано принципи керування електропневматичними модуляторами тиску та їх вплив на динаміку руху колісного транспортного засобу, а також визначено спосіб зміни темпу під час наповнення гальмівної камери робочим тілом на основі моделювання робочих процесів електропневматичного гальмівного привода та динаміки руху колісного транспортного засобу.
Substantiating the rational law of pressure change in the electropneumatic brake actuator during emergency braking
Обоснование характера изменения давления в электропневматическом тормозном приводе при экстренном торможении
Keywords: гальмівний привід; гальмівна система; моделювання; динаміка гальмування; електропневматичний привід; brake actuator; brake system; simulation; brake dynamics; electro-pneumatic brake control; electro-pneumatic brake system; the vehicle; the car; antilock braking system; principles of control devices; regulation; тормозной привод; тормозная система; моделирование; динамика торможения; электропневматический привод; 629.062