Спосiб портативної оцiнки демпфуючої здатностi амортизаторiв в пiдвiсцi автомобiлiв - Дитятьєв, Олександр Васильович; Бєлов, Валентин Iванович (My University, 2018)
Спосіб портативної оцінки демпфуючої здатності амортизаторів в підвісці автомобіля, відповідно до якого вимірюють статичне вертикальне навантаження на колесо з тестованим амортизатором, сканують підвіску цього колеса збудженням силового тестового сигналу в робочому діапазоні частот, визначають безрозмірний коефіцієнт як відношення мінімального за цикл сканування вертикального навантаження до статичного вертикального навантаження. Сканування тестовим сигналом проводять за допомогою вибігання автомобіля з неврівноваженою масою, заздалегідь встановленою на колесо з тестованим амортизатором. Вертикальне навантаження на колесо визначають кутом нахилу поперечного (подовжнього) важеля підвіски або моста за допомогою попередньо встановленого інклінометра. При цьому для безрозмірного коефіцієнта статичне вертикальне навантаження отримують заздалегідь через свідчення інклінометра для автомобіля в початковому стані. Також заздалегідь визначають нульове вертикальне навантаження шляхом підйому автомобіля за важіль або за колесо і фіксації свідчення інклінометра у момент відриву шини від опорної поверхні, а мінімальне за цикл сканування вертикальне навантаження для безрозмірного коефіцієнта визначають обробкою результатів вибігання як мінімальне навантаження в діапазоні значень від нульового до статичного вертикального навантаження в сполученні "шина - опорна поверхня".
Keywords: Автомобили; Автомобiлi