Визначення кількості залишкового аустеніту у важконавантажених підшипниках - Залєвадський, Ігор Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконується дослідження матеріалів кільця роликових залізничних підшипників зі сталі типу ШХ15СГ, які пройшли гартування і відпускання. Метою досліджень є розробка методики, яка дозволяє визначати концентрацію залишкового аустеніту в кільцях. Метод досліджень – аустенітометр, рентгенівський кількісний фазовий аналіз зразків, проведений за дифрактограмами, які зняті за допомогою апарата ДРОН-3 у випромінюванні хрому. Розроблена безеталонна методика дозволяє визначати кількість залишкового аустеніту в зразках. Для виконання поставленої мети був проведений комплекс якісних та кількісних структурних досліджень зразків сталі типу ШХ15СГ за різними методиками. Результати досліджень можуть бути застосовані на виробництві та у науково-дослідних роботах.
Keywords: сталь ШХ15СГ; гартування; відпалення; структура; мартенсит; троостит; ферит; аустеніт залишковий