Система контролю політики кібербезпеки з елементами штучного інтелекту корпоративної мережі зв'язку - Левтеров Андрій Іванович; Плєхова Ганна Анатоліївна; Шаронова Наталія Валеріївна; Неронов Сергій Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Система контролю політики кібербезпеки з застосуванням штучного інтелекту корпоративної мережі зв'язку містить модуль збору даних, засоби зберігання інформації, модуль управління даних, який містить атрибутивний склад елемента інфраструктури, модуль збагачення профілів елементів інфраструктури, що включає інформацію про можливості мережевої взаємодії між активами інфраструктури, на підставі даних правил безпеки, а також правил трансляції та маршрутизації, визначених на мережевих елементах інфраструктури, знайдені уразливості активів інфраструктури, дані про критичність функціонування логічних елементів інфраструктури, відомості про виявлені ризики, а також заходи щодо їх усунення, модуль аналітики, модуль візуалізації, модуль адміністрування, який забезпечує управління політиками доступу, довідниками, налаштуваннями існуючих модулів системи, модуль інтеграції, модуль збору даних, модуль обробки неструктурованих даних, модуль збору відомостей про встановлене програмне забезпечення, модуль формування структури взаємодії програмного забезпечення між собою, модуль аналізу поверхні захисту, модуль адміністрування. Додатково введені модуль компараторної ідентифікації для отримування можливості та техніки реалізації кожної з відомих комп'ютерних атак та модуль ситуаційно-текстового предикату для виявлення ситуації і сприйняття її залежно від траєкторії реалізації комп'ютерних атак для визначення можливості реалізації кожної з відомих атак і порівняння з можливостями ефективних засобів захисту.