Формування раціональної технології доставки збірних відправок у контейнерах по транскаспійському міжнародному транспортному маршруту - Горобчук, Василь Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об'єкт дослідження - процес доставки збірних відправок у контейнерах по Транскаспійському міжнародному транспортному маршруту. Предмет дослідження - вплив параметрів системи доставки вантажів збірними відправками у контейнерах та кількісних характеристик виробничих ресурсів учасників на питомі витрати на доставку вантажів в рамках Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту. Мета роботи – підвищення ефективності доставки збірних відправок у контейнерах по Транскаспійському міжнародному транспортному маршруту за рахунок вибору раціональної технології доставки вантажів в напрямку Китай – Україна. Метод дослідження – математичне моделювання. В результаті аналізу літературних і Інтернет джерел визнечено проблемні питання існуючих систем перевезень збірних відправок у контейнерах по маршрутах у напрямку Китай – України. Враховуючи зростання попиту на перевезення вантажів дрібними партіями у даному напрямку серед дрібних та середніх підприємств, це питання потребує уваги та детального вивчення. Запропоновано математичну модель процесу доставки збірних відправок у контейнерах в рамках Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту. Економічний ефект у вигляді зменшення рівня загальних питомих витрат на доставку збірних відправок у контейнерах складає 2,5 умов.од/кг. Результати дослідження можуть бути використані роботі транспортно-експедиторських та логістичних підприємств при плануванні та організації збірних відправок у контейнерах в напрямку Китай – Україна.
Keywords: збірні відправки; контейнер; транскаспійський міжнародний транспортний маршрут; питомі витрати; транспортно-технологічна схема