Модернізація бульдозера на базі трактора тягового класу 350 кН - Будко, Павло Миколайович (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – робочий процес розробки бульдозером грунту ІІІ-ІV категорії. Мета роботи – модернізація важкого бульдозера на базі трактора Т-330. Метод дослідження – аналітично-графічний. Кваліфікаційна робота присвячено рішенню актуальної проблеми підвищення ефективності роботи важкого бульдозера на ґрунтах ІІІ-ІV категорії. Досягнення цієї мети здійснюється за рахунок модернізації робочого обладнання, створення універсального бульдозерного обладнання, розробки додаткового розпушувального обладнання. У кваліфікаційній роботі зроблено оцінку економічної ефективності отриманих рішень, а також розглянуто питання безпечної роботи розробленого обладнання. Застосоване бульдозерне та розпушувальне обладнання, дозволяє розробляти важкі та скальні породи без використання додаткової розпушувальної техніки. Виконані конструктивні розробки забезпечують можливість перекосу бульдозерного відвалу для розробки важких ґрунтів, використання розпушувального обладнання дозволяє виключити використання додаткової техніки. Внаслідок цього зростає ефективність використання бульдозера, скорочуються експлуатаційні витрати, та витрати на технічне обслуговування.
Keywords: бульдозер; робоче обладнання; відвал; універсальна рама; розпушувач