Модернізація плужно-ножового обладнання трубозаглиблювача на базі трактора «КОМАЦУ D-355» - Мезєнцев, Іван Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
При будівництві трубопроводів, ліній зв'язку, важливим аспектом є вибір технології будівництва, що істотно впливає на вартість виконання робіт. Відомо, що найбільш трудомістким і матеріалоємним етапом спорудження трубопроводів і ліній зв'язку, є земляні роботи витрати на які становлять більше половини від загальних витрат будівельних робіт. Особливо вони великі на операціях, пов'язаних з рекультивацією родючих ґрунтів, відривкою траншеї і її засипанням після укладання трубопроводу. Темпи виконання цих робіт украй низькі й вимагають залучення великої кількості будівельної техніки: екскаваторів, бульдозерів, трубоукладачів і рекультиваторів
Keywords: трубопровід; траншея; засоби механізації; метод протягування; тяговий розрахунок; ножовий робочий орган; кротователь з цанговим захватом; діючі сили; міцність; охорона праці; ефект економічний